fallback

След разгорещени дебати лидерите на ЕС удължиха санкциите срещу Русия с 6 месеца

Икономическите мерки трябваше да приключат в края на януари 2018 г.

09:50 | 15.12.17 г. 5

Лидерите на Европейския съюз се договориха в четвъртък да удължат икономическите санкции срещу Русия, наложени заради намесата на страната в Украйна, за още шест месеца, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от euractiv.com.

„ЕС се обедини да удължи икономическите санкции срещу Русия“, публикува в Twitter Туск, след като лидерите обсъдиха въпроса на срещата си в Брюксел.

EU united on roll-over of economic sanctions on Russia.

— Donald Tusk (@eucopresident) December 14, 2017

ЕС наложи икономическите санкции срещу Русия след анексирането на Крим и подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна.

Решението да се удължат мерките, които иначе изтичаха в края на януари 2018 г., до голяма степен бе очаквано. То бе взето на срещата в Брюксел, на която се даде официален старт на програмата за постоянно сътрудничество в сферата на отбраната (Permanent Structured Cooperation, или PESCO).

Туск нарече споразумението, стартирано от лидерите на ЕС, заобиколени от войници в бойни униформи, „лоша новина за враговете ни“.

Решението за удължаването на санкциите бе взето, след като френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел информираха останалите лидери за състоянието на Минското споразумение.

Меркел заяви пред репортери след срещата, че лидерите са провели „разгорещени дебати“ за санкциите.

„Няма достатъчно напредък, за да се сложи край на санкциите – имаше всеобща подкрепа да се направи всичко, за да се даде тласък на Минския процес напред“, каза тя.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е имало страни, които са били срещу санкциите, включително Унгария и Гърция.

Договореното с помощта на ЕС Минско мирно споразумение, подкрепено от Москва и Киев, бе за пръв път сключено в края на 2014 г. и след това предоговорено в началото на 2015 г., но се нарушава почти ежедневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още