fallback

Социалдемократите ще водят проучвателни разговори с Меркел за управляваща коалиция

Ръководството на Германската социалдемократическа партия одобри с гласуване днес предложението на своя лидер Мартин Шулц

16:27 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководството на Германската социалдемократическа партия (SPD) одобри с гласуване днес предложението на своя лидер Мартин Шулц за започване на проучвателни преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за формиране на управляваща коалиция, предадоха Ройтерс и ДПА.

Заседанието бе свикано тази сутрин във връзка с поканата на християндемократите за започване на коалиционни преговори. 

Партийните членове обаче все пак ще трябва да потвърдят какъвто и да е ход към участие в управлението. Това ще стане на извънреден конгрес на SPD на 14 януари. Това на практика означава, че разговорите с консерваторите на Меркел ще започнат най-рано след един месец, отбелязва Ройтерс. А съставянето на ново коалиционно правителство може да се очаква още по-късно. 

SPD претърпя най-големия си изборен неуспех след войната през септември и първоначално бе решила да мине в опозиция, но беше подложена на натиск да преразгледа решението си, след като Меркел не успя да се договори за трипартийна коалиция със зелените и свободните демократи.

Канцлерът отхвърля опцията за съставяне на правителство на малцинството с аргумента, че Европа се нуждае от стабилно правителство в Германия. А избирателите са против нови избори.

Много редови социалдемократи обаче са настроени срещу перспективата за подновяване на "голямата коалиция", след като предишната с Меркел струваше толкова скъпо на партията в изборите, добавя Ройтерс. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още