IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов регламент за взаимното признаване на стоките предлага Еврокомисията

Целта е да се гарантира свободното движение на единния пазар

16:00 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Европейския съюз (ЕС) да бъде въведен нов Регламент за взаимното признаване на стоките, предложи днес Европейската комисия (ЕК). Целта е да се гарантира принципът за „взаимно признаване“. Това означава, че ако даден продукт е законно пуснат на пазара в една от държавите членки, то той може да се движи свободно в единния пазар.

Комисията внася две законодателни предложения, които според съобщението й улесняват дружествата и особено малките и средни предприятия да продават в цяла Европа.  Същевременно ще бъде засилен контролът, за да не стигат небезопасни продукти до потребителите.

Улеснена продажба на продукти в друга държава членка

Този принцип следва да позволява на производителите да продават продуктите си в цяла Европа без допълнителни изисквания. На практика обаче системата не винаги функционира точно така. Фирмите, които желаят да продават в друга държава членка продукти като обувки, домакински съдове или мебели, често се сблъскват с пречки, забавяния и допълнителни разходи. За да може принципът да се прилага на практика по-бързо, по-просто и по-ясно, ЕК предлага нов Регламент за взаимното признаване на стоките.

Фирмите ще получават в рамките на няколко месеца, а не на няколко години, отговор дали техните продукти могат да се продават в друга държава от ЕС. Те ще могат също така чрез доброволна декларация да заявяват, че продуктите им отговарят на всички съответни изисквания в тяхната държава. Органите на другите държави членки ще преценяват дали да се приложи принципът за взаимно признаване.

Предвиден е механизъм за разрешаване на спорове между предприятията и националните органи.

Засилен контрол

На пазара на ЕС все още има твърде много небезопасни и несъответстващи на изискванията продукти. Почти една трета от проверените играчки, 58% от електрониката, 47% от строителните продукти и 40% от личните предпазни средства не отговарят на предвидените в законодателството на ЕС изисквания за безопасност или за информиране на потребителите.

Предложеният Регламент за съответствието и правоприлагането ще включва обмен на информация за незаконни продукти и разследвания в ход, така че съответните органи да могат да предприемат ефективни мерки. Регламентът ще помогне на националните органи да усъвършенстват и проверките на продуктите, влизащи на пазара на ЕС. Тъй като 30% от стоките в ЕС са внос, Комисията предлага засилване на проверките по пристанища и външни граници.

Предстои проектите за регламенти да бъдат изпратени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за приемане. След това те ще се прилагат пряко.

Търговията със стоки представлява 75% от вътрешната за ЕС търговия и около 25% от БВП на ЕС. Правилата на ЕС за продуктите обхващат по-голямата част от промишлените продукти в Общността. Тяхната обща стойност е 2 400 млрд. евро, а производителите и дистрибуторите им са близо 5 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още