fallback

Австрия орязва обезщетенията за деца, живеещи в чужбина

Очаква се мярката да спести на страната около 100 млн. евро на година

20:05 | 04.01.18 г.

Австрийската управляваща коалиция от консерватори и крайнодесни планира да намали плащанията за обезщетения за деца, живеещи в чужбина, съобщи Ройтерс.

Кабинета на канцлера Себастиан Курц се закле на 18 декември, два месеца след като консервативната народна партия спечели парламентарните избори. Тя постигна коалиционно споразумение с антиимиграционната Партия на свободата (FPO), което направи Австрия единствената западноевропейска страна с крайнодясна партия в правителството.

Партията на свободата контролира министерствата на вътрешните и външните работи, отбраната и социалните въпроси.

В началото на двудневното заседание на кабинета в замък близо до Словения Курц заяви, че правителството ще намали обезщетенията за децата на австрийските жители, живеещи в страна, в която цената на живот е по-ниска.

„Това е несправедливост, вградена в системата, че за две деца, които дори не живеят в Австрия, а в Румъния, приблизително 300 евро месечно се прехвърлят в Румъния, а това е почти средният доход там", каза Курц пред репортери.

Плащанията варират в зависимост от възрастта и броя на децата, но започват около 114 евро за едно дете. Според Курц това ще спести на страната около 100 млн. евро на година.

Планът е част от по-широка правителствена програма, която включва намаляване на данъците, намаляване на доходите за бежанците и ограничаване на достъпа на нови имигранти до много социални услуги в следващите пет години.

Австрия граничи с осем страни, сред които Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са значително по-ниски. Източноевропейците съставляват голяма част от работната сила в много сектори, включително здравеопазването и строителството.

През 2016 г. Австрия е прехвърлила 273 млн. евро в други страни от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство в плащания на обезщетения за 132 хил. деца.

Европейската комисия критикува миналата година Германия за подобен план за намаляване на обезщетенията за деца, от който по-късно страната се отказа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още