fallback

Милош Земан беше преизбран за президент на Чехия

На втория тур настоящият държавен глава получава нов мандат с 52,16% от гласовете срещу 47,83% за опонента му проф. Иржи Драхош

17:21 | 27.01.18 г. 25

Настоящият чешки президент Милош Земан спечели втори петгодишен президентски мандат, съобщава Ройтерс.

Разликата между него и опонента му - либералът Иржи Драхош при преброени почти 95 на сто от бюлетините, е по-малко от 10%. Земан получава 52,16 на сто от гласовете, а Иржи Драхош - 47,83. 

73-годишният Земан получи най-много гласове и на първия тур, но петима от елиминираните претенденти тогава, подкрепиха Драхош. 

Земан е остър противник на имиграцията, с проруски позиции, известен с евроскептицизма си. 

Чешкият президент играе роля в съставянето на правителството, назначава членовете на Конституционния съд и може да влияе върху външната политика на страната.

Около 8,4 милиона чешки избиратели бяха призовани да дадат гласа си.

Крайният резултат не може да бъде променен от непостъпилите все още резултати от някои райони, уточнява БТА. Избирателната активност на втория тур, състоял се вчера и тази сутрин, надхвърля 65% и е смятана за много висока. 

Първоначалните цифри за преднината на 73-годишния Земан бяха още по-високи - над 57 на сто, защото първи постъпваха резултатите от селските райони, където той има по-силни позиции, отбелязва Ройтерс. Наблюдателите очакваха 68-годишният Драхош - проевропейски кандидат и бивш шеф на Чешката академия на науките, да повиши резултата си в по-късните часове, макар и не достатъчно, за да победи сегашен държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още