fallback

Какво се случва с произведеното в ЕС мляко?

България е на предпоследно място в Евросъюза по продуктивност на животните

10:37 | 29.01.18 г. 1

152 млн. тона пълномаслено мляко са доставени от фермите в Европейския съюз на млекопреработвателния сектор през 2016 г., съобщава Евростат.

От тях 37% (56 млн. тона) са използвани за производството на сирене, а 30% за масло. Допълнително от 13% е произведена сметана, а 11% са стигнали до потребителите като мляко за пиене. 

Великобритания е произвела през 2016 г. над една пета (22%) от млякото за пиене в ЕС.

Франция, Германия, Италия, Холандия и Полша заедно произвеждат 70% от сиренето в Евросъюза.

В България в този период за произведени 1,019 млн. тона краве мляко. Водещ в страната е Южният централен район с 25% от производството. 

Кравите в българските млечни ферми са били 279 хил. със средна продуктивност 3 653 кг на глава животно. Това е далеч от продуктивността например в Дания (9 621 кг), Естония (9 091) или Швеция (8 776). 

Така по показател продуктивност България е на предпоследно място в ЕС, а на последно е Румъния с 3 299 кг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още