fallback

Илия Лингорски: Европа не е подготвена за нова финансова криза

Главният икономист на Българската банка за развитие коментира икономическите реалности след Давос

10:50 | 31.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-важната тема на икономическия форум в Давос беше Европа. Най-важните въпроси са свързани с Европа – икономически, вътрешносъюзни и геополитически. Анализите показаха, че амунициите за посрещане на следваща криза на континента са напълно изчерпани.

Това е мнението на главния икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че Европа изживява трудния момент на Brexit и трябва да вземе много решения за бъдещето на Европейския съюз след финансовата криза, която породи социално напрежение, довело до политически кризи и до спад на доверието между страните в Евросъюза. 

„Но както казаха анализаторите на МВФ в момента Европа е в „sweet spot“, в своята добра точка. Възстановяването дойде в един добър момент и вече има т.нар. европейски Ренесанс, но той поражда въпроси доколко е устойчив и еднакво ексклузивен за всички части на Европа въпреки политика на Европейската централна банка“, коментира Лингорски.

Той обясни, че сега данъците са на най-високите си нива, ако се гледа на икономиките на Европа като цяло, “с някои приятни изключения, между които е и нашата страна”.

“Лихвената и монетарната политика на Европейската централна банка са на абсолютното си дъно. Колко по-ниско могат да отидат лихвите? Двете основни трансмисии на политики и на икономически въздействия, каквито са фискалната и монетарната, са напълно изчерпани в Европа“, смята Лингорски.

По думите му няма с какво да бъде посрещната следваща криза, ако тя настъпи внезапно и според него трябва да бъдат възстановени амунициите за посрещането ѝ.

„В момента ние сме в един добър момент, може би на върха на цикъла, но перспективата за следващите години краткосрочно изглежда все още относително позитивна. Но дългосрочно съществува и този допълнителен риск за внезапна криза“, предупреди икономистът.

Лингорски, посочи, че форумът в Давос е поставил тези въпроси доста по-ясно, отколкото преди.

„Проблемът е голям от монетарна гледна точка, защото ако макроикономиката на Европа изглежда добре като цяло, то някои нейни отделни региони далеч не са толкова добре“, категоричен е той.

Защо за България е важно да присъства на форуми като Давос? Къде са дългосрочните инвестиции в Европа? Как трябва да се решават проблемите чрез ЕЦБ? Какво трябва да се направи при следваща низходяща фаза на цикъла? Защо в Европа няма общ капиталов пазар?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още