fallback

ЕЦБ: Следващата криза може да тества границите на възможностите ни

Потенциален икономически спад може да потопи лихвите до много по-ниско равнище, коментира членът на Управителния съвет на банката Беноа Кьоре

16:18 | 02.02.18 г. 7

Европа не е готова за друг икономически спад, а следващата криза може да тества границите на Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като лихвените проценти могат да се понижат още по-дълбоко на отрицателна територия, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Според някои служители на ЕЦБ правителствата в Европа са използвали лошо времето си след дълговата криза, като не успяха да подобрят капацитета на блока за справяне с шокове и го оставиха уязвим на бъдещи сътресения.

Твърдейки, че много от институционалните недостатъци, които са причинили последната криза, все още не са разрешени, Кьоре предупреди, че дори малък спад може да създаде големи икономически и социални вреди.

"Следващата криза може да принуди ЕЦБ да изпробва границите на своите възможности", каза Кьоре.

Въпреки че ЕЦБ вече разхлаби мерките си за стимулиране заради кризата, лихвите по депозитите са на рекордно ниско ниво, а държавният и корпоративен дълг е в размер на повече от 2 трлн. евро заради поддържането на ниски разходи по заемите.

Кьоре твърди, че гъвкавите пазари, включително интегрираният финансов пазар, трябва да бъдат първата линия на защита, тъй като те ефективно абсорбират шоковете. Само част от предложенията на Европейския съюз за реформи обаче бяха приети.

Когато бъде финализиран съюзът на капиталовите пазари и банковият съюз, ще бъде намален рискът, като се ограничи финансовата тежест за правителствата и данъкоплатците, обясни Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още