IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Очакват ни още тежки преговори със социалдемократите

Няма яснота кога ще приключат преговорите за нова широка коалиция, призна германският канцлер

15:27 | 04.02.18 г. 2
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел очаква тежки преговори със социалдемократите (SPD) и не е ясно кога ще приключат те, пише Ройтрес. В Германия има очаквания двете партии да се разберат до края на уикенда и страната да сформира стабилно правителство.

Четири месеца след изборите най-голямата европейска икономика е в политическа парализа, което поражда опасенията на инвеститорите и партньорите за ключовите реформи, които очакват Европа след Brexit и промените в еврозоната.

Консервативната партия на Ангела Меркел сама си постави краен срок за преговорите до 4 февруари. Някои политици обаче вече коментират, че вероятно разговорите ще продължат и през следващата седмица.

"Все още е невъзможно да се каже колко време ще отнеме - свършихме добра работа вчера, но още има много важни казуси, които трябва да бъдат решени", коментира германският канцлер. Вчера двата лагера успяха да изгладят различията си по редица теми, сред които в областта на енергетиката и селското стопанство.

"Днес започвам разговорите с добра воля, но очаквам, че на днешната сесия ще се изправим пред трудни преговори", добави тя.

Председателят на социалдемократите Мартин Шулц подчерта, чев партията настояват за премахване на двустепенната система на частно и обществено здравеопазване с една система за всички. Този въпрос е от ключово значение за избирателите на SPD, много от които не искат участие в нова широка коалиция.

Партията на Меркел е против подобна промяна, но вероятно ще опита да предложи промяна, която да е по вкуса на социалдемократите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ъхъ ...къде Коледа дано успеят ... че не се търпи вече ! : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
Няма да свършат в неделя И във вторник не е сигурно че ще приключат Но по добре късно отколкото още по късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още