fallback

Вятърните електроцентрали в европейските морета са нараснали с 25% през 2017 г.

Почти всички нови турбини са съсредоточени във Великобритания и Германия

22:02 | 06.02.18 г. 1

Вятърните електроцентрали в европейските морета са се увеличили с 25% през 2017 г., съобщи AFP, позовавайки се на годишния доклад на европейската браншова асоциация WindEurope.

Приключено е изграждането на 13 нови вятърни ферми, а общите мощности са нараснали с 3,1 гигавата до общо 15,8 гигавата при крайбрежните вятърни електроцентрали.

Председателят на асоциацията Джайлс Диксън заявява в комюнике, че този скок е "впечатляващ".

"Инвестициите в крайбрежни вятърни централи днес не струват по-скъпо, отколкото в по-конвенционални системи за производство на електричество", изтъква Диксън, обяснявайки това развитие.

Почти всички нови турбини са съсредоточени във Великобритания и Германия, където са инсталирани съответно 1,7 и 1,3 гигавата мощности.

WindEurope посочва, че в момента се строят 11 офшорни вятърни ферми, което ще увеличи общите мощности с още 2,9 гигавата.

В доклада обаче се подчертава, че европейската крайбрежна вятърна енергетика остава "силно концентрирана" в Германия, Дания, Холандия и Белгия, където се намират 98% от турбините.

Асоциацията прогнозира, че общите европейски мощности могат да достигнат около 25 гигавата до 2020 г., но че след това "нещата не са така ясни" и ще зависят от ангажиментите на отделните правителства.

"Твърде малко страни са определили обемите на новите турбини, които планират да инсталират до 2030 г.", обяснява Диксън, като призовава правителствата да се възползват от спадащите разходи.

През 2017 г. са взети окончателни инвестиционни решения за изграждане на 2,5 гигавата нови мощности на обща стойност 7,5 млрд. евро. За 2018 г. WindEurope очаква нови окончателни инвестиционни решения за около 9 млрд. евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още