fallback

EС няма засега яснота дали ще бъде изключен от щатските мита

Робърт Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва

23:10 | 10.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз не получи яснота дали САЩ ще бъде уважено искането неговите членки да бъдат освободени от наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви днес европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом след среща с американски пратеник в Брюксел, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", заяви тя в Twitter, след като разговаря с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

 

As a close security and trade partner of the US, the EU must be excluded from the announced measures. No immediate clarity on the exact US procedure for exemption however, so discussions will continue next week. (2/2)

— Cecilia Malmström (@MalmstromEU) 10 март 2018 г.

Японският министър на търговията също опита днес в Брюксел да издейства изключение за страната си от американските вносни мита за стомана и алуминий и призова за предпазливи действия в спора, който има опасност да се разрасне в търговска война, предаде Ройтерс.

 

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви на пресконференция, че на днешните преговори в Брюксел Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери, след като се срещна с Лайтхайзър.

Търговският представител на САЩ разговаря днес заедно и поотделно с Малмстрьом и Секо, отбелязва агенцията.

През миналата година страни от ЕС са изнеси около 5,5 милиона тона стомана за САЩ. През 2017 г. САЩ са купили 5% от японската стомана и едва 1,1% от китайската.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25% за стоманата и 10% за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници.  При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още