fallback

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно за Сергей Скрипал

Кризата между Москва и Лондон се задълбочава, след като Тереза Мей обяви, че ще експулсира 23-ма руски дипломати

18:43 | 14.03.18 г. 10

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно тази вечер по казуса с бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи Ройтерс. Срещата е по искане на Великобритания.

Лондон държи отговорна Русия за нападението над бившия шпионин и неговата 33-годишна дъщеря. При атака е използвано нервнопаралитичното вещество "Новичок". Москва обаче отхвърля всички обвинения.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано днес, че ЕС ще излезе с единна позиция по казуса, пише БТА. "Приемаме много сериозно заключенията на британското правителство. Ще представим обща европейска позиция" на срещата на лидерите на ЕС следващата седмица", каза Меркел за германската телевизия ARD.

Френски правителствен говорител пък заяви, че е твърде рано Париж да решава как да реагира на отравянето на Сергей Скрипал.   

Френските власти окачествяват напазението като "много сериозен акт". Париж очаква доказателства, преди да реши дали да предприема контрамерки от солидарност със "стратегически си съюзник" Лондон.

Скандалът около отравянето на Скрипал се задълбочава. Британският премиер Тереза Мей обяви, че от Великобритания ще бъдат експулсирани 23-ма руски дипломати и ще бъдат замразени двустранните контакти с Москва. В изявление на сайта на външното министерство на Русия определят коментарите на Мей като "безпрецедентна груба провокация", която разрушава диалога между двете страни.

"Вместо да завършим собственото си разследване, използвайки установени международни формати и инструменти, включително в рамките на Организацията за забрана на химическото оръжие, за която бяхме подготвени, британското правителство избра конфронтация с Русия", коментират още от институцията.

От Москва предупреждават, че ще има отговор на действията на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още