fallback

Лондон обвини Русия в нарушение на конвенцията срещу химическите оръжия

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ заявиха, че Русия носи отговорност за нападението на Сергей Скрипал

22:59 | 14.03.18 г. 14

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая с нападението над Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Страните се събраха по искане на Великобритания, която обвини Русия в нарушение на Конвенцията за забрана употребата на химически оръжия.

В началото британският представител Джонатан Алън подчерта, че Великобритания не е прибързала да прави заключения кой стои зад атентата срещу Сергей Скрипал, но и посочи, че Москва не е отговорила на британското искане да даде информация относно използваното вещество „Новичок”. Великобритания няма нищо против руския народ, но се противопоставяме на руското правителство и методите му за управление, каза Алън.

Лондон няма намерение да даде образец от веществото, използвано при нападението над Скрипал на Русия, стана ясно от думите на британския представител, излъчени директно на сайта на ООН.

В своето изявление представителят на САЩ Ники Хейли беше категорична, че Русия носи отговорност за това нападение, а ако ООН не реагира този случай може да бъде повторен в Ню Йорк и други големи градове по света. "САЩ вярват, че Русия е отговорна за атаката на двама души във Великобритания, използвайки разработено от военните вещество", заяви Хейли.

Русия няма разработка под името "Навичок", категоричен беше представителят на страната в Съвета за сигурност Василий Небензя. Той посочи, че Лондон ги очерня умишлено, а в международната политика вече не действа презумпцията за невинност, а на виновността.

Представителятна Русия критикува тона на Великобритания и поставеният 24-часов ултиматум и коментира, че Москва никога не си е позволявала да поставя такива ултиматуми към никого. Той поясни още, че няма доказателство за "руска следа" в нападението над Сергей Скрипал и поиска анализ на използваното вещество от независима лаборатория.

В изказванията си представителите на държавите в Съвета за сигурност призоваха за унищожаване на химическите оръжия, сочейки че това е първият подобен случай в Европа след края на Втората световна война и изразиха пълната си подкрепа към Великобритания.

Представителят на Швеция посочи, че използваното химическо оръжие е произведено в СССР, полският представител посочи, че Русия трябва да отговори на повдигнатите въпроси. Холандия пък отбеляза, че не може подобно престъпление да остане без наказание и междунардонта общност не може да не обърне внимание на този случай.

Китай от своя страна настоя за международно разследване на този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още