fallback

ESM одобри поредния финансов транш за Гърция

Страната ще получи 6,7 млрд. евро, като първата част от средствата се очакват по сметките на Атина до края на седмицата

17:50 | 27.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) одобри транша от 6,7 млрд. евро за Гърция в рамките на третата ѝ спасителна програма, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. Еврогрупата даде зелена светлина за превеждането на парите в началото на март. 

Според ESM гръцкото правителство е осъществило серия реформи, изисквани от Брюксел, с което си осугурява и финансовата инжекция. Средствата ще бъдат използвани за погасяване на дълга на страната и изчистване на просрочени задължения.

Първата част от сумата се очаква да бъде получена още тази седмица. Средствата ще са в размер на 5,7 млрд. евро и може да постъпят по сметките на Атина до края на седмицата. Останалият 1 млрд. евро по всяка вероятност ще бъде отпуснат след 1 май, ако страната направи прогрес в намаляването на просрочените си задължения. 

Гърция е зависима от международни спасителни програми от 2010 г. досега. Последната от тях се предвижда да приключи през лятото.

В същото време по-рано днес стана ясно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще от поиска членовете на управителния си съвет да одобрят удължаване на мандата ѝ в Гърция с още пет години до 2025 г., за да може по този начин да се подпомогне възстановяването на страната. Това съобщи президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти, цитиран от Ройтерс.

Банката, която е активна в Гърция през последните над две години, е вложила в страната 1,6 млрд. евро чрез 31 проекта, всички от които в частния сектор. Атина също е поискала удължаване на мандата, който изтича през 2020 г.

По думите на Чакрабарти, който ще се срещне по-късно днес с премиера Алексис Ципрас, банката ще осигури между 400 и 600 млн. евро инвестиции в страната през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още