fallback

Руската икономика излиза от рецесията

През 2017 година брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 1,5%, показват официалните данни

17:49 | 02.04.18 г. 8
Автор - снимка
Създател

Растежът на руската икономика се е забавил рязко през последното тримесечие на миналата година, но въпреки това за 2017 година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири за пръв път от три години насам, нараствайки с 1,5%, показват данни на официалната държавна статистика, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Русия се е повишил през четвъртото тримесечие на миналата година с едва 0,9% спрямо година по-рано след солидна експанзия от 2,2% през периода юли-септември (възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 1,8%).

По-слабото представяне на икономиката в края на годината се дължи на намаляване на промишленото, минно-добивното и селскостопанското производство. Промишленият сектор се е свил с 2,8% (след повишение с 1,3% през третото тримесечие), в миннодобивната сфера беше отчетно понижение с 0,9% (след растеж с 1,6% преди това), както и при производството на електричество и при добива на природен газ (понижение с 4,1% след повишение с 1,3% през третото тримесечие).

В същото време строителният сектор е нараснал с 1,7% (след повишение с 1,6% и през предходните три месеца на миналата година), търговията на едро и дребно се е повишила за второ поредно тримесечие с 3,6%, докато селскостопанското производство се е свило с 0,5% (след ръст с цели 3,7% през периода юли-септември).

Въпреки доста слабия растеж през трите месеца до края на декември руската статистика потвърди, че брутният вътрешен продукт на страната се е разширил през миналата година с 1,5%, след като година по-рано се сви с 0,2 на сто.

Това представлява първо разширяване на икономиката на Русия от 2014 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още