fallback

Експулсираните заради аферата "Скрипал" американски дипломати напускат Русия

Москва даде една седмица на 58 служители на посолството на САЩ в столицата и на двама в Екатеринбург да напуснат Русия

09:36 | 05.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател

Американските дипломати, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон във връзка с аферата "Скрипал", заминаха тази сутрин от посолството в Москва за САЩ, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Десетки американски дипломати и семействата им напуснаха посолството с три автобуса и микробус рано сутринта, малко след 6.30 ч., в последния ден, който Русия определи на дипломатите да напуснат. По-рано в посолството на Съединените щати в продължение на часове влизаха и излизаха превозни средства, които извозваха багажа и домашни животни на експулсираните дипломати.

Отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска земя на 4 март доведе след 14 март до вълна от изгонване на дипломати от Русия и от западни държави, засегнала общо около 300 дипломати. В края на март Русия реагира на мерките по експулсиране на 150 нейни дипломати от Лондон, Вашингтон и техни съюзници и обяви, че гони 60 американски дипломати и закрива консулството на САЩ в Санкт Петербург. Москва даде една седмица на 58 служители на посолството на САЩ в столицата и на двама от американското консулство в Екатеринбург да напуснат Русия. Лондон обвинява Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в югозападния английски град Солсбъри, въпреки твърденията на Москва, че няма нищо общо с това. 

Всичко за развитията около аферата Скрипал четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още