fallback

Сметката за газ на Германия показва близките ѝ отношения с Русия

Берлин е платил по-малко за руски газ от повечето други европейски страни

10:53 | 25.04.18 г. 34
Автор - снимка
Редактор

Дали близките енергийни връзки с Москва се отплащат на Берлин? Данни от митническата агенция на Русия показват, че това явно е така, след като Германия е платила по-малко за природен газ от най-големия износител в света от повечето други големи купувачи. Само Великобритания, която сама произвежда по-голямата част от газа, който произвежда, има по-ниски вносни разходи сред големите потребители, сочат данни, придобити от Bloomberg.

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да заздрави енергийната си връзка с Русия, противопоставяйки се на американския натиск да се накаже намесата на Владимир Путин в Русия и в изборите на Запад. Германия подкрепя проекти като газопровода „Северен поток 2“ на Газпром, срещу който някои други европейски страни и САЩ се противопоставят, защото допълнително ще засили влиянието на Русия в региона.

„Германия е най-големият пазар на газ в Европа и трейдърите ѝ свършиха добра работа, предоговаряйки цените“, коментира Джеймс Хендерсън, директор на програмата за проучвания на природния газ в Oxford Institute for Energy Studies. Макар че по-ниските цени може да отразяват силни дипломатически връзки, те показват още, че „Газпром може да бъде гъвкав, ако трябва да се конкурира в Европа“, допълва той.

Германия получава повече от половината си газ от Русия за сума от малко над 10 млрд. долара за цялата минала година. По-ниските цени в Германия може да се дължат и на по-добрите връзки на страната с алтернативни доставчици – особено Норвегия и Великобритания – в сравнение с Италия и Австрия, казва Гьорг Захман, икономист в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.

Газпром и най-големият му клиент в Германия – Uniper, са отказали да коментират темата.

Връзката между политиката и цените на газа не е сигурна. Правителството на Меркел не подкрепя недвусмислено Русия, очертавайки планове да развие индустрия на втечнен природен газ и искайки от Русия да поддържа същите доставки до Европа през Украйна – в момента основния транзитен маршрут.

Великобритания няма дългосрочни споразумения за доставки с Газпром. Германия би платила около 1 млрд. долара повече, ако ставките ѝ се бяха повишили със същия темп като тези в Италия или Франция.

Газпром се опитва да таксува Uniper повече след няколко години на ценови отстъпки. През февруари компанията подаде арбитражно искане за увеличаване на цените. Не е ясно дали някакви ценови промени са били направени от 2017 г., а митническата служба е отказала да осигури още нови данни.

Русия разчита на петрола и газа, за да финансира над една трета от държавния бюджет и натрупа опит в смесването на енергийните си политики с по-широки политически цели. Преди две години Путин засили енергийното сътрудничество със западните европейски страни, особено Германия, особено след като дипломатическите отношения се влошиха заради конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още