fallback

Вилерой: ЕЦБ ще вдигне лихвите няколко тримесечия след края на количествената програма

Според френския централен банкер няма да бъдат нужни години за подобна стъпка

14:31 | 14.05.18 г. 9

Един от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилерой де Гало заяви, че първото увеличение на лихвените проценти може да се случи „няколко тримесечия, а не години“, след като централните банкери сложат край на програмата за изкупуване на облигации.

Френският централен банкер отхвърли в Париж в понеделник опасенията около икономическото забавяне на икономиката на еврозоната, определяйки го за временно. С това той сигнализира, че ЕЦБ вероятно ще спре количественото облекчение тази година, предава Bloomberg.

Според него инфлацията отново ще започне да се ускорява през предстоящите месеци, а базисният ценови натиск ще се усили въпреки колебанията в цените на енергията.

„Що се отнася до първото увеличение на лихвените проценти, можем да дадем допълнителни насоки за точния момент – като „доста след“ означава поне няколко тримесечия, а не години – и евентуалното му влияние върху перспективите пред инфлацията“, каза Вилерой.

„Моментът, в който покупките на нетни активи ще спрат, наближи – и както казах, независимо дали това ще е през септември или декември – не е дълбоко екзистенциален въпрос“, допълва той.

Еврото поскъпна по време на изказването на френския централен банкер – с 0,3% до 1,1975 долара.

Представителите на ЕЦБ тепърва трябва да обсъдят бъдещето на програмата си за количествено облекчаване. Планът в момента е покупките да продължат поне до септември, възлизайки на над 2,5 трлн. евро. Официалните представители очакват лихвените проценти да останат на сегашните си рекордно ниски нива „доста след“ края на нетните покупки. Дългът с изтичащ матуритет ще бъде реинвестиран.

Бавният напредък към прекратяването на стимулите до голяма степен отразява умерения растеж на потребителските цени – феномен, който се вижда в голяма част от индустриалния свят.

На същото събитие в Париж гуверньорът на Федералния резерв за Кливланд Лорета Местер заяви, че е твърде рано да се обяви, че американската централна банка е достигнала инфлационната си цел „на устойчива база“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още