fallback

Британската зелена стратегия може да не е достатъчна за екологичните амбиции

Документът предвижда намаляване на въглеродните емисии с 80% до 2050 година

22:52 | 16.05.18 г.

Стратегията за развитието на зелената икономика на Великобритания, която предвижда намаляване на емисиите въглероден диоксид, може да се окаже недостатъчна за изпълнението на поставените цели, смятат депутатите от комисия в местния парламент, пише Ройтерс.

В документа, приет миналата година, е предвидено насърчаване на инвестициите в проучване и иновации за ограничаване на дейностите, които водят до глобалното затопляне. Той предвижда намаляването на емисиите от британската икономика с 80% спрямо нивата от 1990 година до 2050 година.

През 2017 година произведената електроенергия от нисковъглеродни източници се удвои спрямо нивата от 2009 година и достигна рекордните 50% от потребяваната.

Но има сигнали, че инвестициите в зелени централи се свиват в последните две години. Годишните инвестиции в чиста енергия във Великобритания са на своето най-ниско ниво от 2008 година насам.

Според оценка на британските депутати при това положение е под въпрос дали страната ще успее да постигне целите, които си е поставила до 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още