fallback

Путин: "Северен поток" 2 няма да спре транзита на газ през Украйна

Ангела Меркел поиска гаранции за транзита през Украйна след срещата си с руския президент в Сочи

18:22 | 18.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател

След пускането в експлоатация на "Северен поток" 2 транзита на природен газ през Украйна няма да бъде преустановен, заяви президентът на Русия Владимир Путин след среща с Ангела Меркел в Сочи. Той обаче допълни, че това ще зависи от икономическата целесъобразност за участниците в този проект.

Темата за енергетиката е била основната в разговорите между двамата лидери, става ясно от пресконференцията след срещата, излъчена на сайта на Кремъл.

Путин е категоричен, че в Мосва приемат разширението на "Северен поток" изключително като икономически проект, в който политиката няма място.

"Искам да отбележа и развитието на сътрудничеството между Русия и Германия в хуманитарно и културно направление", отбеляза още Путин пред журналистите в Сочи.

Двамата лидери са дискутирали ситуацията в Сирия и възстановяването на социално-икономическата инфраструктура на страната.

От своя страна Ангела Меркел също отбеляза, че "Северен поток" 2 не трябва да спира транзита през Украйна и това е от стратегическо значение и Германия е готова да изиграе активна роля и да окаже съдействие.

"Ние също смятаме, че това е икономически и търговски проект, но в него има и други проявления и е нужно да помислим за гаранции за Украйна", каза още германският канцлер.

Тя е категорична, че Германия има стратегически интерес от добри отношения с Русия, но отбеляза и редицата нарушения по Минските споразумения, които са от ключово значение за санкциите на Европа срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още