fallback

Меркел: Световният многостранен ред отслабва

Според германския канцлер една от причините е слабата памет за последните големи световни конфликти през миналия век

11:46 | 29.05.18 г. 21
Автор - снимка
Създател

Германия е притеснена от сигналите за отслабване на световната мрежа от многостранни организации и споразумения, целяща да насърчава международното сътрудничество, заяви канцлерът Ангела Меркел по време на конференция в Берлин.

По думите ѝ има две основни причини за отслабването на многостранния световен ред – от една страна това е постепенното избледняване на пряката памет за ужасяващите световни конфликти, а от друга - темпото и мащаба на технологичните промени.

„Хората, преживели Втората световна война – последната истинска глобална катастрофа, умират и вече не могат да (служат като – бел. ред.) нейни очевидци“, каза канцлерът, цитирана от агенция Ройтерс.

В същото време нововъзникващите дигитални технологии трансформират световната икономика по начин, съпоставим единствено с изобретяването на печатарската машина преди векове, създавайки разрив, с който никоя индивидуална държава не може да се надява да се справи сама.

„Международните споразумения и институции отслабват. Това е притеснително, тъй като нашият многостранен световен ред произтича от уроците, които сме научили от ужасните световни войни от последния век“, заяви тя.

По думите ѝ същото се отнася и за световната търговия, предупреждавайки за инстинкта за протекционизъм, който би могъл да застраши отворените пазари.

Меркел коментира и провала на Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), като според нея Европа все още има желание да обсъжда търговските си отношения със САЩ, но предупреди, че не трябва да се стига до конфронтационен подход.

„Ще се радваме да преговаряме, но не трябва да е под заплаха от Дамоклев меч“, каза канцлерът и допълни, че се надява да няма нужда Европа да въвежда ответни мерки в спора си с Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още