fallback

Испанският премиер Рахой бе свален от власт след вот на недоверие

Начело на Испания ще застане лидерът на испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес

13:03 | 01.06.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанският министър-председател Мариано Рахой бе отстранен днес от поста си чрез вот на недоверие, съобщиха световните агенции.  Вотът на недоверие срещу консервативния ръководител, който остана на власт над шест години, бе подкрепен от 180 депутати в 350-местната долна камара. Депутатите гласуваха на негово място да застане лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес. 

Рахой, един от най-дълго управлявалите правителствени ръководители, загуби вота след обвинения в корупция, повдигнати миналата седмица на бивши членове на неговата Народна партия. След вота Рахой отиде при Санчес в залата и стисна ръката на бъдещия лидер. Очаква се той да встъпи в длъжност до понеделник, а кабинетът му да бъде назначен следващата седмица. 

Още преди гласуването Рахой се обяви за победен. В кратка реч министър-председателят заяви, че в резултат на днешния вот начело на страната ще застане лидерът на социалистите Педро Санчес. „В светлината на това, което всички знаем, можем да предположим, че вотът на недоверие ще мине и вследствие Педро Санчес ще е новият министър-председател“, заяви Рахой, цитиран от Bloomberg.

Именно Санчес внесе вота на недоверие. Социалистите вкараха предложението за вот на недоверие в отговор на съдебните решения за корупция. Националният наказателен съд осъди партията през миналата седмица на глоба в размер на 245 000 евро заради участието ѝ в скандала. Няколко бивши членове на партията получиха продължителни ефективни присъди.

Това е едва четвъртият вот на недоверие в Испания след края на диктатурата на Франко през 1975 г. Трите предишни предложения претърпяха провал – най-скорошното бе през юни 2017 г. с опита на Unidos Podemos срещу Рахой. Лидерът на левия съюз Пабло Иглесиас наскоро обяви, че иска да внесе още едно предложение за вот на недоверие към Раджой, ако социалистите не успеят с техния вот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още