IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа закон за контрасанкции срещу САЩ и други „неприятелски държави“

Те обаче не бива да засягат жизненонеобходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни

17:08 | 04.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон за налагане на контрасанкции срещу САЩ и други „неприятелски държави“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Нормативният акт бе одобрен от двете парламентарни камари – Държавната дума и Съвета на Федерацията, съответно на 22 и 30 май.

Законът дава право на правителството по разпореждане на президента да налага различни мерки за противодействие срещу неприятелски държави, но те не бива да засягат жизненонеобходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Решенията за контрасанкции може да се вземат от президента и по препоръка на Съвета за сигурност на Руската федерация. Предвидена е и процедура за отменяне на контрасанкциите, в случай че отпаднат причините за тяхното налагане, посочва БТА.

Агенцията отбелязва, че в хода на дебатите по законопроекта от окончателния вариант са били премахнати текстовете, споменаващи конкретни отрасли, стоки и услуги, а списъкът на възможните мерки за противодействие е бил съкратен. Ответните мерки засягат не само „неприятелски държави“, но и организации под тяхна юрисдикция, а също длъжностни лица и граждани на тези страни.

Законът трябва да влезе в сила в деня на неговото официално публикуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
На война , както на война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още