fallback

Еврокомисията ще финансира с 4 млрд. евро нова Програма за единния пазар

Записани са цели като защита и повече възможности на европейците

19:20 | 07.06.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. Комисията предлага нова Програма за единния пазар с бюджет от 4 млрд. евро. Целта е предоставяне на възможности и защита на потребителите и осигуряване на условия за множество малки и средни предприятия (МСП) да се възползват изцяло от един добре функциониращ единен пазар, информира Комисията.

Според авторите на идеята с новата програма ще се укрепи управлението на вътрешния пазар на ЕС. Чрез нея ще се подпомага конкурентоспособността на предприятията, и по-специално на малките и средните предприятия (МСП), ще се насърчават подобряването на човешкото здраве и здравето на животните и растенията, както и хуманното отношение към животните, и ще се създаде рамка за финансиране на европейската статистика.

„Единният пазар е пулсиращото сърце на ЕС. През 25-те години на своето съществуване той е донесъл огромни ползи за гражданите и предприятията в ЕС. За да може единният пазар да продължи да изпълнява предназначението си, трябва да се грижим за него по подходящ начин“, каза Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП.

Предоставяне на практически съвети по потребителски въпроси и премахване на опасните продукти от пазара обеща комисарят по правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тя отбелязва, че за първи път ще бъдат финансирани процедури за колективна правна защита.

С новата програма ще се гарантира прилагането на правата на потребителите, ще се осигури по-високо равнище на защита на потребителите и на безопасност на продуктите и ще се помага на потребителите, когато се сблъскват с проблеми, например при пазаруване онлайн. Тя също така ще улесни достъпа на потребителите до правна защита, както бе предложено в новия търговски механизъм за потребителите.

Като се основава на успеха на текущата Програма за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME), Комисията предлага да се увеличи подкрепата за малките предприятия, така че те да могат се разрастват и да разширяват дейността си отвъд границите.

Гражданите на ЕС ще продължат да имат достъп до безопасни и висококачествени храни в рамките на интегрирания европейски единен пазар. С финансирането по новата програма ще се подпомага безопасното производство на храни, предотвратяването и ликвидирането на болести по животните и вредители по растенията и подобряването на хуманното отношение към животните в ЕС. Чрез нея също така ще се насърчава достъпът на производителите на храни до пазара на ЕС, ще се допринесе за износа в държави извън Съюза и ще се подкрепи селскостопанският сектор като един от водещите сектори на икономиката на ЕС.

С програмата ще се засили сътрудничеството между държавите членки и Комисията, за да се гарантира, че правилата на ЕС се прилагат правилно. Освен това ще се подпомагат европейските организации по стандартизация да разработват актуални и пригодни за бъдещето стандарти.

Програмата ще помогне на Комисията да подобри още повече своите ИТ инструменти и експертни познания, които използва, за да прилага ефективно правилата за конкуренция в цифровата икономика (например в отговор на промени на пазара, като използването на големи данни и алгоритми), както и да засили сътрудничеството си с органите и съдилищата в държавите от ЕС.

С програмата ще се предоставя финансиране на националните статистически институти за изготвяне и разпространение на европейски статистически данни, които са от основно значение при вземането на решения във всички области на политиката.

Бързото постигане на споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС и по секторните предложения е много важно, за да се гарантира възможно най-бързото постигане на резултати. Закъснения, подобни на тези в началото на текущия бюджетен период 2014 – 2020 г., ще доведат до намаляване на финансовата и техническа подкрепа за МСП, до възпрепятстване на действията за гарантиране на безопасността на храните и продуктите и до забавяне на разработването на нови стандарти.

Постигането на споразумение през 2019 г. относно следващия дългосрочен бюджет ще осигури плавен преход между настоящия и новия дългосрочен бюджет, а също така ще гарантира предвидимост и непрекъснатост на дейностите, което ще е от полза за всички.

Комисията предлага бюджет от 4 милиарда евро за Програмата за единния пазар. Освен това 2 милиарда евро, предвидени в рамките на фонда InvestEU, по-конкретно за неговия компонент за малките и средните предприятия, ще допринесат значително за постигането на целите на програмата.

Програмата за единния пазар следва визията на Комисията за следващия дългосрочен бюджет, предложен на 2 май 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още