fallback

Страните от ЕС единодушно одобриха вносни мита върху американски стоки

Мерките трябва да бъдат приети и от Европейската комисия, чието следващо заседание е на 20 юни

20:02 | 14.06.18 г. 5

Страните от ЕС днес единодушно одобриха плана за облагане с вносни мита американски стоки на стойност 2,8 милиарда евро (3,3 милиарда долара) в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, заявиха европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Мерките трябва да бъдат приети и от Европейската комисия, чието следващо заседание е на 20 юни. Те ще бъдат въведени от края на юни или началото на юли, припомня БТА.

Европейската комисия предложи въвеждане на 25-процентови мита за американски стоки като портокалов сок, бърбън, джинси, както и мотоциклети в отговор определяните от нея незаконни мита на САЩ, засягащи износ от ЕС на стойност 6,4 милиарда евро.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обложи с 25 процента мито вноса на стомана и с 10 процента на алуминия от началото на юни, слагайки край на изключенията за някои страни, сред които ЕС, обявени през март.

Канада съобщи, че ще въведе ответни мита за 16,6 милиарда канадски долара (12,9 милиарда щатски долара) за американския износ от 1 юли.

Мексико миналата седмица обложи с мита редица американски стоки като стомана, свинско месо и бърбън.

Европейската комисия освен това подаде иск в Световната търговска организация (СТО) срещу американските мита.

Брюксел обмисля и необходимостта от мерки за предотвратяване на увеличение на вноса на стомана и алуминий в Европа, тъй като износители извън ЕС отклоняват продукцията си, насочена първоначално към Съединените щати.

Временни предпазни мерки най-вероятно ще бъдат въведени от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още