fallback

Антонио Таяни: ЕС има последен шанс да реши мигрантската криза

През следващото десетилетие ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро, за да се пребори с причините за миграция, смята председателят на ЕП

17:48 | 25.06.18 г. 7

Времето на Европейския съюз (ЕС) да намери "честно и по-ефективно" решение на бежанската криза изтича, смята председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, пише Politico. По-рано днес той публикува коментар в Die Welt, посветен на срещата на лидерите на общността в неделя (24 юни).

Според Таяни ЕС трябва да реформира своята политика в областта и да дава убежище за всички, които бягат от война, а процедурата за разпределяне на тези бежанци да стане автоматична. В същото време страните трябва да заемат твърда позиция срещу "тези, които нямат право да влязат и да останат в ЕС".

Трябва и нова стратегия, която да не допуска държави, които не желаят да участват в политиката по разпределението на бежанци.

Антонио Таяни е категоричен, че трябва да бъдат инвестирани поне 6 млрд. евро, за да бъде затворен пътят на мигрантите през Средиземно море. От там пристигат основно икономическите мигранти от Африка, които се опитват да влязат в ЕС през границите на Италия. Председателят на ЕП препоръчва и засилване на сътрудничеството с Мавритания, Мали, Тунис, Мароко, Алжир и Либия, откъдето е основният поток на икономическата миграция към ЕС.

Бежанците от военни действия, които имат статут от ООН, ще могат да получат убежище в Европа, пише още Таяни. Председателят на ЕП призовава още за своеобразен "План Маршал" за Африка, за който да бъдат предвидени средства в следващия бюджет на общността. Според него през следващото десетилетие ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро, за да се пребори с причините за миграция и да сключи споразумения за реадмисия със страните, от които идват потоците имигранти.

Темата за миграцията ще бъде една от основните на следващия Европейски съвет, който ще се проведе на 28-29 юни в Брюксел, става ясно от дневния ред на срещата, разпространен малко по-рано днес от Съвета. Лидерите на общността ще обсъдят промени в европейската система за даване на убежища в продължение на разговорите, водени в неделя по темата.

Предвидени са още и дискусии по отношение на следващата Многогодишна финансова рамка, както и развитието на икономиката на Съюза и данъчната реформа. В дневния ред присъства и темата за общата политика за отбрана преди срещата ЕС-НАТО, която ще се проведе през юли.

Лидерите на ЕС ще изслушат и напредъка на преговорите по Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още