fallback

ЕБВР дава заем от 500 млн. долара за Трансадриатическия газопровод

Очаква се, че строителството на газопровода, чиято стойност се оценява на 4,5 млрд. евро, даприключи през 2020 г.

19:07 | 04.07.18 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави кредит от 500 млн. долара за строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщи днес пресслужбата на ЕБВР, цитирана от ТАСС и БТА.

"Съветът на директорите на ЕБВР одобри отпускането на кредит от 500 млн. долара за строителството на Трансадриатическия тръбопровод, който е приоритетен проект на Европейския съюз", се посочва в съобщението. 

Общата дължина на ТАП е 878 км, от които 550 км ще минават през северната част на Гърция, 215 км - през територията на Албания, 105 км - през Адриатическо море и 8 км - по територията на Италия. Първоначалният му капацитет ще бъде 10 млрд куб. м газ годишно.

Очаква се, че строителството на ТАП, чиято стойност се оценява на 4,5 млрд. евро, ще приключи през 2020 година. Тогава ще започнат и първите доставки на азербайджански газ за Европа.

ТАП е част от проекта "Южен газов коридор" (ЮГК), предвиждащ да се изгради тръбопроводна инфраструктура за доставки на азербайджански газ от находището Шах-Дениз до Европа. ТАП ще бъде съединен с Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който също е част от ЮГК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още