fallback

Испания - новата входна точка за бежанците от Африка

19 хил. търсещи убежище са пристигнали в страната за първите пет месеца на 2018 г.

16:53 | 07.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател

Испания се превърна в новата основна входна точка на търсещите убежище, които бягат от Африка – поток, който властите в Европейския съюз (ЕС) се страхуват, че може да изостри политическото напрежение в региона по отношение на миграцията, предава Ройтерс.

Около 19 хил. търсещи убежище са пристигнали в Испания през първите пет месеца на тази година – почти толкова, колкото за цялата 2017 г., която беше рекордна. За първи път бройката изпревари броя на преминаващите от Северна Африка в Италия.

Потокът се засили през последните седмици, тъй като новото италианско правителство затвори пристанищата си за повечето търсещи убежище.

Тъй като ЕС се бори да овладее несъгласието по въпросите за миграционната политика, някои представители на властта в Брюксел твърдят, че са притеснени, че Испания може да се превърне в нова точка на навлизане на бежанци, макар че броят на пристигащите от Африка в Европа спада значително.

"Не трябва да позволяваме броят да нарасне много“, коментира дипломат от ЕС.

По думите му маршрутът Мароко-Испания се държи под контрол от години. „Засега не е драматично, но ще продължаваме да го наблюдаваме“, пояснява той

Новият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, приветства две лодки, пълни с хора, търсещи убежище, на които е било отказано влизане на пристанищата в Италия, тъй като броят на лодките от Мароко също е нараснал.

Търсещите убежище пристигат предимно на надуваеми лодки, често без да имат достатъчно гориво, което води до допълнително натоварване за испанската брегова охрана. Мадрид обучава повече спасители, за да се справят с нарастващия брой хора, твърдят представители на бреговата охрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още