fallback

Църквата на Англия заплашва да продаде енергийни акции за 16 млрд. долара

На сайта си църквата обяснява, че взимането на мерки против изменението на климата „е съществена част от опазване на божието творение“

22:16 | 09.07.18 г. 11

Замърсяващи компании, които не успяват да се справят с изменението на климата, могат да бъдат премахнати от инвестиционното портфолио на Църквата на Англия, като бъдат продадени акциите им на стойност 12 млрд. паунда (16 млрд. долара), съобщава CNBC.

След среща на високопоставени служители през уикенда, църквата се съгласи да продаде дяловете си в компании за изкопаеми горива до 2023 г., освен ако не успеят да докажат, че са сериозни по отношение на мерките, които взимат в борбата с изменението на климата.

Най-голямата църковна организация на Великобритания гласува с 374 гласа за и 4 против, за да се действа в посока на призоваване на предприятията да приведат стратегията си в съответствие с Парижкото споразумение за климата, което има за цел да ограничи повишаването на глобалните температури до под 2 градуса по Целзий.

На сайта си Английската църква обяснява, че взимането на мерки против изменението на климата „е съществена част от опазване на божието творение“.

Според годишния инвестиционен доклад на църквата инвестициите в петролни и газови компании е с малка тежест в общия портфейл – 4,48%.

Архиепископът от Кентърбъри Джъстин Уелби, ръководещ Църквата на Англия, миналата седмица по време на своя реч на Лондонското фондова борса, нарече заплахата от изменение на климата проблем „за цялата глобална общност по начин, както нищо друго не е“.  Уелби каза още, че рискът от изменението на климата за бизнеса е „неизмерим“ и няма начин да се предвиди въздействието му върху пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още