fallback

Драги попари гръцките надежди за участие в количествените облекчения

ЕЦБ може да спре своите стимули за икономиката на еврозоната на фона на растящата инфлация

12:16 | 10.07.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги попари надеждите на Гърция за участие в програмата за количествени облекчения на институцията, пише гръцкият в. "Катимерини". В Атина очакваха това да стане факт след като приключи последната спасителна програма през август.

Според Драги обаче първо трябва да станат готови анализите относно устойчивостта на дълга на Гърция. Пред комисията по икономически въпроси към Европейския парламент той обясни, че споразумението между страната и кредиторите съвсем не е достатъчно условие.

Освен това ЕЦБ ще изчака и одобрение от европейските депутати на решението на Еврогрупата относно края на спасителната програма за Гърция.

Пред европейските депутати Драги посочи още, че банката може да спре своите стимули за европейската икономика на фона на подобряването на инфлацията и въпреки напрежението около водещите се търговски войни, допълва Bloomberg.

"Уверени сме, че благодарение основно на нашата монетарна политика, нивото на инфлацията ще се доближи до нашите цели", каза още председателят на ЕЦБ и допълни, че перспективите за растеж на еврозоната остават до голяма степен балансирани.

Препоръката на Драги е на фона на растяща глобална несигурност Европа да остане обединена и призова националните правителства да работят повече за укрепване на региона.

Пред ЕП председателят на ЕЦБ направи коментар и за растящия дълг на Италия към банката и останалата част от еврозоната. Според него, макар и да той да е значително по-голям, "историческият опит" показва, че това не е сериозен проблем и дисбалансите ще започнат да намаляват с края на програмата за изкупуване на токсични книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още