fallback

ЕК обмисля още по-амбициозно намаляване на емисиите до 2030 година

През есента Брюксел ще представи планове за намаляване на емисиите СО2 с 45%, а не с 40%, анонсира комисарят по енерегетиката

22:39 | 10.07.18 г. 8

Европейската комисия (ЕК) има още по-амбициозни планове за намаляване на емисиите до 2030 година, става ясно от реч на комисаря по околна среда и енергетика Мигел Ариас Канете, цитиран от пресцентъра на Брюксел.

През есента Комисията ще направи предложение емисиите да бъдат намалени не с 40%, а с 45% до 2030 година. Канете коментира, че ако ЕС иска да постигне заложеното в Парижкото споразумение за климата, "не може да чака до 2030 година или 2040 година".

Общността трябва да има ясна визия за развитие в дългосрочен период, препоръча комисарят и посочи, че трябва да има насоки за инвестиции в нисковъглеродно бъдеще и насърчаване на иновациите в икономиката. В това отношение ЕС трябва покаже лидерство в глобален мащаб, категоричен е Канете.

Пред участниците в Конференцията за визията на ЕС за модерна, чиста и конкурентна икономика комисарят посочи, че има сектори, които имат още резерви - например транспортният сектор, чиито емисии все още са над нивата от 90-те години. За тях може да се изготвят нови стандарти за емисиите на автомобилите и камионите.

ЕК е предложила още и около 1/4 от парите в следващата Многогодишна финансова рамка да се насочат към действия за опазване на околната среда. Това означава, че около 320 млрд. евро ще се насочат в тази посока в периода 2021 - 2027 година, изчисли още Канете.

Друга мярка за намаляване на емисиите са възобновяемите енергийни източници, отбеляза още комисарят. Според него разходите за ВЕИ намаляват в последните години - за соларните панели те са с 80% по-малки спрямо преди 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още