fallback

ЕЦБ: Търсенето на кредити в еврозоната продължава да расте

Банките съобщават за облекчаване на кредитните стандарти и изгодни лихви, което насърчава търсенето на заемен капитал

18:59 | 24.07.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на кредити в еврозоната продължава да се повишава и през второто тримесечие, показва доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръст има по всички категории кредити, пише институцията на своя уебсайт.

Това се дължи на облекчаване на кредитните стандарти, тоест критериите за отпускане на заем, което е отчетено и за трите категории кредитиране, които ЕЦБ следи - корпоративни заеми, заеми за домакинствата и ипотеките.

Облекчаването се дължи основно на конкурентен натиск в банковата система и като цяло подобряването на икономическата среда в еврозоната. Прогнозата на банките е за продължаващ ръст на кредитирането и през третото тримесечие на годината.

Условията за кредитиране се смекчават в Испания, Италия и Германия, докато във Франция и Холандия ситуацията остава без промяна.

В проучването на централната банка участват 149 банки от еврозоната. То се провежда четири пъти годишно и целта му е да анализира поведението на кредиторите в еврозоната.

От данните е видно, че компаниите са насърчени да търсят заемен капитал основно от лихвените нива и дейностите по придобивания и сливания. Условията на имотния пазар в еврозоната пък са благоприятни, което съчетано с повишаването на потребителското доверие, стимулира търсенето на ипотечни кредити.

Търсенето на заеми за покупки на жилища се повишава във всички големи икономики на еврозоната.

Влиянието на лошите кредити в банковата система намалява през последните шест месеца, отбелязват още банките в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още