IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered отчете минимален ефект на търговската война върху печалбата си

Основите приходи на банката идват от азиатския пазар, където тя отчита ръст от 9% на печалбата от отдела за банкирането на дребно

16:08 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската банка Standard Chartered Plc (StanChart) вижда „минимални“ вреди от търговската битка между САЩ и Китай, докато печалбата ѝ се увеличава, съобщава Ройтерс.

Кредиторът заяви, че очаква минимално въздействие върху приходите от нарастващото търговско напрежение между Китай и САЩ, отчитайки печалба преди лихвите, данъците и амортизацията, която надвишава прогнозите, както и по-малко загуби от лоши кредити за първите шест месеца от годината.

Банката е уверена, че ще продължи да постига добра възвращаемост в средносрочен план, тъй като мащабните мерки за преструктуриране вече се отплащат.

StanChart, която получава по-голяма част от печалбата си си от Азия, отчита и повишаване на печалбата на отдела за банкиране на дребно с 9% заради силни резултати в Китай и Северна Азия. 

„Нашата пряка експозиция към конфликта с разрастващите се мита между САЩ и Китай е минимална, по-малко от 1% от печалбата ни“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бил Уинтърс по време на конферентен разговор с журналисти.

„Влиянието на търговската война за момента не е фатално за компанията, но ако тя ескалира, може да донесе повече сътресния за глобалната икономика и за нашите клиенти“, добави още той.

Някои от клиентите на StanChart са забавили трансграничните инвестиционни решения поради нарастващото напрежение в световната търговия, смята Уинтърс, добавяйки, че това ще продължи, докато не стане ясно въздействието на наложените мита от двете страни.

Банката обяви, че възвръщаемостта по собствения капитал - основна мярка за рентабилност, е била 6,7 на сто през първата половина на годината, докато кредитните загуби са се понижили до 293 млн. долара.

Банката смята, че в средносрочен план тази възвръщаемост ще надхвърли 8% и потвърждава решението си да възобнови временния дивидент. Кредиторът е издал междинен дивидент от 6 цента за акция.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизация на StanChart се е повишила до 2,35 млрд. долара през първата половина на годината от 1,75 млрд. долара за същия период на изминалата година.

Въпреки по-добрата печалба и малкото лоши кредити цената на акциите на компанията отчете спад от 3,5 на сто в Лондон, като акционерите се фокусираха върху разходите на банката при инвестициите, насочени към подобряване на представенето.

Разходите на банката са нараснали със 7 на сто през първата половина на годината спрямо същия период на 2017 г., тъй като е инвестирала в дигитални инициативи за подобряване на бизнеса, включително и управлението на богатството и банкирането на дребно, което показва, че пътят към постигане на капиталова възвръщаемост ще бъде труден.

Подобно на други компании StanChart насърчава инвестициите в интернет и мобилното банкиране в битката за привличане на висококвалифицирани студенти и млади професионалисти.

От компанията заявиха, че през юни планира да кандидатства за лиценз за „виртуално банкиране“ в Хонконг. Виртуалните банкови платформи няма да имат физически клонове и се очаква главно да предлагат финансови услуги на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още