fallback

Лавров: Дните на долара като глобална валута за търговия са преброени

Вече осъществяваме плащания в национални валути не само с Турция и Иран, но и с Китай, твърди руският външен министър

16:11 | 14.08.18 г. 13

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Ройтерс

Ролята на американския долар като глобална валута отслабва и от известно време Русия проучва възможността да използва национални валути за сключване на двустранни търговски сделки с Турция и други страни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, предава Ройтерс.

Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица.

„Убеден съм, че тежката злоупотреба с ролята на американския долар като глобална валута ще доведе след време до отслабването и замирането на ролята му“, заяви Лавров на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

„Използването на национални валути за взаимна търговия от години е една от задачите, поставени от президентите на Русия и Турция“, изтъкна Лавров.

„Идентични процеси се случват и в отношенията ни с Иран. Договаряме и вече осъществяваме плащания в национални валути не само с Турция и Иран, но и с Народна република Китай“, допълни руският външен министър.

В понеделник Кремъл съобщи, че Русия подкрепя двустранна търговия с националните валути на всички страни вместо с долара, но тази идея трябва да бъде проучена подробно, преди да бъде задействана, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още