fallback

Меркел: "Северен поток" 2 не ни прави зависими от Русия

Канцлерът отхвърли обвиненията на критици на проекта, според които чрез него Берлин става подвластен на Москва

12:55 | 24.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че планираният газопровод под Балтийско море „Северен поток" 2, който трябва да доставя „синьо гориво“ от Русия до Германия, няма да направи Берлин зависим от Москва.

По време на посещението си в грузинската столица Тбилиси канцлерът заяви в изказване пред студенти, че страната ѝ ще гарантира продължаването на доставките газ през Украйна и след завършването на газовия проект, съобщава Ройтерс.

Меркел за пореден път отхвърли обвиненията на критици, сред които САЩ и президента Доналд Тръмп, че с пускането на газопровода Германия ще задълбочи твърде много икономическата си връзка с Русия, което ще я направи подвластна на влияние от Москва.

В същото време противниците на „Северен поток" 2, който ще минава по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Източна Европа, ще лиши Киев от важен лост за влияние спрямо по-големия си съсед, който през 2014 г. анексира украинския полуостров Крим.

По-рано тази седмица стана ясно, че основна тема на посещението на Меркел в каспийския регион, част от което е и визитата в Грузия, ще бъде именно газовото сътрудничество.

Според източник на в. Financial Times Берлин проявява „голям интерес“ към развитието на т. нар. Южен газов коридор, свързващ Азербайджан с Европа през Турция. По думите му разработването му е важна част от европейските усилия за диверсификация на доставките на газ за континента и подсигуряването на алтернативен внос от този на Русия.

Източникът заяви също, че Германия би искала разширяването на коридора да включва и „синьо гориво“ от други държави като Туркменистан, Иран и Ирак.

По време на визитата си в Грузия канцлерът също така изрази германската подкрепа за националната цялост на бившата съветска държава, съобщава агенция AP. Тбилиси загуби контрола върху областите Южна Осетия и Абхазия след военен конфликт с Русия през 2008 г. Москва увеличи военното си присъствие в двете провинции и по-късно ги призна за независими държави.

Грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви след срещата си с Меркел в четвъртък, че германската подкрепа е „по-важна от всякога“ днес. Той също така обвини Русия в нарушаване на мирното споразумение от 2008 г. и заяви, че страната „продължава да окупира 20% от грузинската територия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още