fallback

Германската Uniper се оттегля от проекта „Северен поток" 2

Опасността от налагане на американски санкции принуди енергийната компания да преразгледа плановете си за изграждането на руския газопровод

17:23 | 30.08.18 г. 16

Германската енергийна компания Uniper обяви, че най-вероятно ще се оттегли от спорния проект за изграждането на газопровода „Северен поток" 2 заради опасността от налагане на американски санкции, съобщава Euractiv.

САЩ заплашиха, че ще предприемат наказателни мерки срещу европейските компании, които участват в реализирането на проекта, против който се обявиха също Полша и Украйна.

„Не може да рискуваме да бъдем засегнати от санкциите на САЩ. Това ще доведе до изключването ни от международните платежни трансакции, което ще ни лиши от възможността да използваме долари в търговски операции“, заяви Кристофър Делбрюк, член на борда на директорите в Uniper. 

Според сключения през изминалата година договор Uniper се бе ангажирала да отпусне 900 млн. евро на руския енергиен гигант „Газпром“, за да покрие една десета от разходите по изграждането на газопровода.

През същата година почти единодушно американският Сенат прие закона за санкции срещу Русия, позволил на президента на САЩ да предприеме наказателни мерки срещу компаниите, които помагат за изграждането на руски газопроводи на територията на Европа.

Един от инициаторите на този закон беше вече покойният сенатор Джон Маккейн, който почина преди седмица и който беше известен като ревностен противник на разширяването на руското влияние.

Инвестицията на „Газпром“ е подкрепена от някои централноевропейски компании, разположени основно в Германия и Австрия. Проектът среща силното противопоставяне на балтийските страни и Полша, както и на Дания, Украйна и Молдова.

Правителствата на тези страни подчертават, че „Северен поток" 2 ще увеличи енергийната зависимост на Европа спрямо Русия, което рязко контрастира с идеята за международна енергийна диверсификация.

По време на дебатите в Европейския парламент противниците на руския газопровод посочиха, че Москва използва плановете на „Газпром“, за да разедини Европа.

Латвийският министър на външните работи Едгар Ринкевич отбеляза, че проектът „Северен поток" 2 създава разделения сред трансатлантическата общност.

„Енергията не е само въпрос на европейска сигурност, но и на трансатлантическите отношения. „Северен поток" 1 може да се превърне в едно от препятствията пред тези отношения“, смята Ринкевич.

Подобна заплаха беше забелязана на срещата на НАТО през юли, когато Доналд Тръмп остро разкритикува политиката на Берлин.

„Германия е напълно зависима от Русия. След изграждането на новия газопровод над 70% от доставките на газ за страната ще идват от Москва“, посочи Тръмп, определяйки най-силната икономика в Европа като „заложник на Русия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още