fallback

Юнкер: ЕС ще отговори подобаващо на американските мита

Председателят на ЕК изрази надежда, че споразумението му с Доналд Tръмп от юли ще се спазва и няма да се стигне до ескалация на конфликта

11:06 | 31.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява „споразумението за примирие“ от юли с американския президент Доналд Тръмп да предотврати налагането на нови мита върху автомобилния сектор в Европа. Ако това обаче не се случи, Европейският съюз ще въведе свои налози, категоричен бе той, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес Доналд Тръмп отхвърли предложението на еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом за пълното премахване на автомоблните мита и за двете страни, определяйки ги като „недостатъчни“.

Той също така заяви, че европейските търговски политики са „почти също толкова лоши, колкото тези на Китай“. 

В изказване за германската телевизия ZDF в петък Юнкер също така посочи, че Европейският съюз няма да позволи на никого да определя неговите търговски политики. Ако Вашингтон наруши споразумението и наложи автомобилни мита, то тогава „ние ще направим същото“.

В изказване пред комисията търговската комисия в Европейския парламент Сесилия Малстрьом предложи ЕС да сведе до нула митата си върху американски автомобили, ако САЩ направят същото.

"Това ще бъде добре за нас в икономически план и добре за тях. Ще го направим, ако те го направят. Ще видим", отбеляза Малмстрьом, изразявайки надежда споразумението да бъде сключено до края на 5-годишния мандат на Европейската комисия, изтичащ на 31 октомври 2019 година.

От своя страна в интервю за Bloomberg по-рано днес американският държавен глава заяви, че това не е достатъчно, тъй като „потребителски навици (на европейците – бел. ред.) са да купуват техни коли, не да купуват наши“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още