fallback

Макрон: Путин мечтае за разпадането на ЕС

Източният европейски съсед не споделя същите ценности по отношение на човешките права като Стария континент, смята френският президент

13:20 | 03.09.18 г. 14
Автор - снимка
Създател

Френският президент Еманюел Макрон отправи поредна критика към руския президент Владимир Путин, като заяви, че според него визията на руския лидер за бъдещето включва и разпадането на Европейския съюз. Макрон също така допълни, че източният европейски съсед не споделя същите ценности по отношение на човешките права като Стария континент.

„Уважавам Владимир Путин и съм един от лидерите, които твърдят, че трябва да се създаде нова архитектура на сигурност и отбрана с Русия. Нуждаем се от тази дискусия с Русия“, заяви френският държавен глава пред шведската SVT Television.

„Но мечтата на Путин е за разпадането на ЕС“, заяви Макрон, цитира от Bloomberg.

Френският президент продължи и с критиките си срещу крайнодесните и националистически формации в Европа, този път насочвайки вниманието си срещу шведския националист и лидер на партията Шведски демократи Джими Акесон. Според Макрон „този човек не е съвместим с вашата история и вашите ценности“, имайки предвид шведското минало.

Общите избори в Швеция на 9 септември биха могли да променят политическия пейзаж в страната с идването на власт на Шведските демократи – националистическа партия с корени в местното движение за превъзходство на бялата раса.

Въпреки че партията е отлъчена от повечето останали традиционни олитически сили, посланията ѝ за спиране на притока от мигранти се подкрепя от избирателите.

„Смятам, че зависи от вашите избиратели и от вашия народ, да реагира на това“, посочи още Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още