fallback

Пенсионната система в Европа - „бомба със закъснител“

Тези държави, които имат най-високи нива на дълга, се намират в най-голям риск, предупреждават от британската банка HSBC

10:44 | 04.09.18 г. 31
Автор - снимка
Създател

Провалът на Европа в това да реформира изостаналата си пенсионна система създава „бомба със закъснител“ за публичните финанси на региона, предупреждават от HSBC Holdings Plc.

Тези държави, които имат най-високи нива на дълга, се намират в най-голям риск. В същото време резките промени в позициите по скорошни реформи заплашват да усложнят допълнително ситуацията, посочват от базираната в Лондон банка, цитирани от Bloomberg.

„Пенсионните системи в еврозоната все още представляват значителна заплаха за бъдещата стабилност на публичните финанси на някои държави в паричния съюз“, посочва икономистът Фабио Балбони в коментар до клиенти. По думите му това е много вероятно да „постави огромно напрежение върху правителствата да намалят други разходи или да увеличават данъците“.

Според HSBC програмата за финансови стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) и отслабващото напрежение върху пазарите са спомогнали да се ограничат опитите за увеличаване на възрастта за пенсиониране и ограничаване на пенсионните права. И макар в това отношение Италия да не е изложена на значителен риск, то други държави като Гърция, Белгия, Испания и Португалия ще трябва да се борят с по-трудни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още