fallback

Австрия иска разговори за вдигане на лихвите в ЕС като председател на Съвета

Австрийското председателство припомня, че промените в политиката на Фед не са довели до икономически сътресения

21:59 | 04.09.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Настоящият председател на Съвета на Европейския съюз – Австрия, иска от финансовите министри и централните банкери на блока да обсъдят повишаване на лихвените проценти на срещите, които ще се проведат по-късно тази седмица във Виена, предава Ройтерс.

В ход, който може да се разглежда като частична намеса в правомощията на Европейската централна банка, австрийското правителство иска да проведе дискусия на тема „Последиците за финансовата стабилност от увеличаването на лихвените проценти“, пише в документ, видян от Ройтерс.

„Съгласни ли сте, че нормализирането на лихвените проценти само по себе си няма да генерира проблеми за финансовия сектор“, ще попита Австрия финансовите министри и централните банкери на ЕС на срещи в петък и събота.

Тъй като инфлацията в еврозоната се ускорява през последните месеци, а растежът е стабилен, ЕЦБ планира да сложи край на покупките си на държавни облигации тази година. Очаква се обаче лихвите да останат без промяна и да се запазят под нулата поне още една година.

Без да предлага график за вдигане на лихвените проценти, австрийското председателство подчертава в документа си, че „в САЩ Фед, който приложи мерки във времена на финансова криза, вече започна да вдига лихвените проценти, без засега да е причинил големи икономически сътресения“.

Говорител на австрийското председателство не е бил веднага намерен за коментар.

Обсъжданията на министрите ще бъдат подкрепени от документ, дело на брюкселския мозъчен тръст CEPS, в който авторът Даниел Грос „не вижда причина за тревога за влиянието на нормализирането на политиката върху реалната икономика или на глобално ниво“, се казва в австрийския документ.

Документът признава, че има рискове, свързани с „остро“ увеличение на лихвените проценти, тъй като силно задлъжнелите кредитополучатели може да не успеят да плащат вноските си.

За да намали рисковете, които високите дългове на банките носят за икономиката, документът казва, че отдаването на спасителна помощ на банковите инвеститори е от „най-голяма важност“, но добавя, че за някои банки може да са нужни „други инструменти“, без да предоставя допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още