fallback

Теодор Славев: Думам ти Унгария, сещай се България

85% от критиките на Европейския парламент към Унгария са валидни и за България, посочи експертът от Българския институт за правни инициативи

13:36 | 17.09.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

85% от критиките, отправени към Унгария в доклада на Европейския парламент (ЕП), са валидни и в България.

Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Основните критики към Унгария са насочени към влиянието на другите власти върху съдебната власт и независимостта на институциите. В някои случаи може да се види, че политическата практика в България дори надвишава проблемите, посочени в доклада за Унгария", посочи експертът.

Според него именно притесненията за множество сходства между критиките срещу Унгария и тези за България са причината ГЕРБ да гласуват в подкрепа на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Славев е на мнение, че все пак най-вероятно Унгария няма да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на Европа.

Той поясни, че не кризата с мигрантите и отношението към нея на Орбан са довели до решението на ЕП.

„Гласуването на ЕП е логично продължение на наблюдението му на взаимодействието на европейските институции с правителството на Унгария отпреди 6 години. До това доведе промяната на Конституцията на Унгария, направена от правителството на Орбан. На практика тя увеличи влиянието на изпълнителната власт в независимата съдебна власт чрез създаването на нов орган, който да отговаря за кариерното израстване и наказанията на съдии. Предприеха се законови стъпки за уволнения на съдии. Беше приета и оставката на бившия председател на Върховния съд на Унгария, който по-късно осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Именно с това се появиха и опасенията на европейските институции, че в Унгария има нарушения на ценностите на Европейския съюз (ЕС)“, смята Теодор Славев.

Според него прозрачността на провеждане на избори и финансирането на партии в страната също са част от доклада на ЕП.

„Конкретни примери за корупция не са посочени в основния доклад, но има препратки към независими изследвания на неправителствени организации и институции на ЕС, в които се твърди, че има злоупотреба с европейски средства“, напомни той и посочи, че днес предстои Унгария да вземе решение дали ще обжалва решението на ЕП в Съда на Европа, като според него страната ще направи именно това.

Какви са прогнозите за изборите в България за Европейски парламент и настроенията в българското общество?  Какво показват проучванията за нагласите на унгарците към ЕС?

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още