IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Джовани Триа да разясни подробностите около новия бюджетен план

Френският министър Брюно льо Мер предупреди Италия, че бюджетните правила на ЕС важат за всички членки на еврозоната

19:45 | 01.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският министър на финансите Джовани Триа обясни днес на заседание при закрити врата с колегите си от Еврогрупата, че подробностите по бюджетния план на Италия за 2019 година все още се разискват с правителството, съобщи БТА.

Триа бе помолен от финансовите министри на Франция и Холандия да обясни плановете на Рим за по-голям бюджетен дефицит през идните три години, посочи източникът. Това е станало въпреки че въпросът не е в дневния ред на редовната месечна среща на министрите на финансите от еврозоната днес в Люксембург.

Триа е обяснил плановете на правителството, но подчертал, че те още не са окончателни и че подробностите

Френският министър на финансите Брюно льо Мер по-рано днес предупреди италианското правителство, че бюджетните правила на ЕС са еднакви за всички членки на еврозоната, тъй като бъдещето им е свързано, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Льо Мер каза това преди началото на днешната среща на Еврогрупата в Люксембург и четири дни след решението на Рим да заложи по-висок бюджетен дефицит от обещания от предходното правителство.

Той отбеляза, че първите решения във връзка с италианския бюджет ще бъдат взети от Европейската комисия. След това страните членки вземат поетапни решения.

Опитвайки се да успокои партньорите си от еврозоната, италианският министър на финансите Джовани Триа призова за спокойствие, информира АП. Очаква се по-късно той да даде пояснения по бюджета, в който е залегнал дефицит от 2,4 на сто от БВП за идната година.

Ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену, който председателства днешната среща, посочи от своя страна, че всички имат въпроси по темата и ще очакват съответните отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още