fallback

Александър Йорданов: Македонците бойкотираха своето бъдеще

Гласоподавателите избраха изолацията, заяви бившият посланик

10:00 | 02.10.18 г. 21

На референдума македонците избраха самоизолацията и бойкотираха своето бъдеще и това на децата си. Пропуснатият шанс за членство в Европейския съюз (ЕС) доказва, че македонците не са древен народ. Един древен народ с исторически опит би се вслушал в съветите на държави с исторически опит.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Йорданов, бивш посланик в Македония и Полша. В неделя референдумът за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50%, необходима, за да бъде гласуването валидно.

"Идеята за референдум първоначално беше на опозицията, която пък сега бойкотира вота. Министър-председателят Зоран Заев избра възможно най-демократичния път, като предложи да се чуе общественото мнение на референдум, за което най-вече настояваше опозицията", коментира Йорданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Реално се получи парадокс. Желаещите референдум призоваха за неговото бойкотиране. Това е подло и предателско поведение спрямо интересите на страната“, отбеляза той.

По думите му потъването в античната история се оказа „пропадане в бездна“ за Македония. Страната остава в безизходно състояние и сива политическа дупка, смята той.

"Тезата за античността на днешните македонци е народопсихологически, научен и расов абсурд, защото ако тя е вярна, то излиза, че и българите са антични герои. Скопие не е бил най-важният град за Александър Македонски, а Пловдив, който е носил името на бащата на Александър Македонски Филипополис".

Бившият посланик коментира, че промяната, свързана с името на страната, не е голяма, тъй като се добавя само едно определение преди Македония.

"Преспанският договор няма да бъде приет в македонския парламент. Поради това Македония ще попадне в безизходност, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори с неясен край и сложни години за страната в икономически план".

Брюксел ще се съсредоточи върху европейската интеграция на Черна гора и Албания, докато Сърбия, Македония, Косово и Босна и Херцеговина ще останат в изчакване, прогнозира дипломатът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още