fallback

Путин: Тръмп е прав за цената на петрола

Според руския президент добра цена е между 65 и 75 долара за барел

15:55 | 03.10.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин заяви, че неговият колега от САЩ Доналд Тръмп е прав в  твърдението си, че сегашната цена на петрола е прекалено висока.

Според държавния глава основна причина за покачването на цените са американските санкции срещу един от основните производители на „черно злато“ в рамките на Организацията на страните производителки на петрол ОПЕК – Иран. Той обаче посочи, че според него Европа вече е закъсняла в опитите си да смекчи ефекта от американските санкции срещу ислямската република.

Бихме били щастливи с цена на петрола от 65-75 долара за барел, каза Путин по време на форума Руска енергийна седмица, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това президентът посочи още, че би било по-добре, ако Доналд Тръмп не се намесва в опит да коригира търговията със суровината. Що се отнася до балансирането на пазара Русия ще продължи да поддържа диалога си със световните производители.

Страната участва в разширената група ОПЕК+, с която през 2016 г. договори съкращаване на добива в опит да се увеличи цената на петрола. Доналд Тръмп неведнъж е критикувал картела заради скока в цените, настоявайки страните в състава му да предприемат мерки за тяхното понижаване. За президента това е от особена важност преди междинните избори за Конгрес в САЩ през ноември.

Руският президент също така бе категоричен, че Москва ще работи съвместно със САЩ и техния президент.

„Друг президент на САЩ няма, други САЩ също няма“, заяви той в рамките на форума, цитиран от ТАСС. По думите му САЩ са „най-голямата сила в света, лидер в много отношения“.

Той също така определи страната като „естествен партньор“ на Русия по редица въпроси, включително международна сигурност, неразпространението на оръжия за масово поразяване, борба с тероризма, екологията и други.

По време на форума президентът също така даде заявка, че страната му има намерение да засили позициите си на азиатския въглищен пазар заради нарастващото търсене на горивото в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още