fallback

Меркел: Необходими са европейски глобални играчи в технологичния сектор

Според канцлера е необходимо ускорение на корпоративните сливания, за да се даде тласък на конкурентоспособността на континента спрямо Азия и Китай

23:34 | 08.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел призова за ускоряване на корпоративните сливания в Европа, за да може континентът да е по-конкурентоспособен спрямо Азия и САЩ в области като производството на чипове, изкуствен интелект и разработване на батерии.

„Смятам, че ще имаме сливания“, каза Меркел по време на среща с избиратели в западния германски град Триер, цитирана от Bloomberg. В изказването си канцлерът също така призова Европейския съюз да погледне по-мащабно към консолидиране на индустрията.

„Ако искаме да поддържаме темпото, трябва да сме способни да развием „глобални играчи“, заяви тя.

Германският лидер посочи също, че не е съгласна с политиката на ЕС по отношение на конкуренцията, която трябва да бъде преразгледана. Като пример тя посочи телекомуникационния пазар в Китай и Европа, посочвайки, че малко на брой доставчици обслужват близо 1,3 млрд. китайци, докато в ЕС има 27 при население от 500 млн. души.

„Европейското законодателство по отношение на конкуренцията понякога е значително насочено към конкуренцията между компаниите“, заяви Меркел и допълни, че съществуват много големи компании и върху това трябва да продължи да се работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още