fallback

Белият дом покани Путин във Вашингтон

Според съветника по национална сигурност Джон Болтън поканата за посещението е за следващата година

21:26 | 26.10.18 г. 10

Белият дом отправи покана към руския президент Владимир Путин за официално посещение във Вашингтон, съобщи американският съветник по национална сигурност Джон Болтън. Това представлява завръщане към идеята, която бе замразена по-рано през годината заради недоволство в САЩ, съобщава Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп се срещна с руския си колега в Хелзинки през лятото, след което изпрати покана до Путин за посещение през есента. То обаче беше отложено заради обвинения срещу американския държавен глава в прекомерно сближаване с Кремъл. Тогава недоволството си изразиха дори законодатели от Републиканската партия на Тръмп.

Болтън заяви, че поканата е за следващата година, но все още няма информация дали руският лидер я е приел.

За последно Путин разговаря с американски президент в САЩ през 2015 г., когато се срещна с Барак Обама в рамките на Общото събрание на ООН.

Въпросът с идването на Путин в САЩ предизвиква много полемика, тъй като според американското разузнаване Русия се е намесила в президентските избори от 2016 г., оказвайки помощ за избирането на Тръмп на поста.

Според американския президент обаче е в интерес на САЩ да бъдат установени стабилни работни отношения с Кремъл.

Следващата среща на двамата лидери се очаква да е на 11 ноември в Париж в рамките на чествания на един век от края на Първата световна война. Според Болтън обаче тя се очаква да бъде кратка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още