fallback

Германия заплаши да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Това ще стане, освен ако Саудитска Арабия не даде обяснение за убийството на журналиста Джамал Кашоги

20:31 | 26.10.18 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще спре износа си на оръжия за Саудитска Арабия. По думите ѝ мярката ще е в сила, докато не бъде дадено обяснение за убийството на журналиста Джамал Кашоги.

„Необходимо е да изясним произхода на този ужасен инцидент“, заяви тя по време на пресконференция в Прага, където е на официално посещение по повод стогодишнината от създаването на Чехословакия.

„Ако това не се случи, ние няма да доставяме каквито и да е било оръжия за Саудитска Арабия“, допълни още тя, цитирана от Ройтерс.

По-рано тази година стана ясно, че Германия е одобрила износ на оръжия на стойност 6,24 млрд. евро през изминалата година. Това представлява спад с 9% спрямо 2016 г., по данни на правителството.

Но значителни поръчки, включително боен кораб за Алжир и подводница за Египет, са подкрепили продажбите за страни извън НАТО и ЕС със 100 млн. евро до 3,795 млрд. евро.

Тогава германският филиал на „Амнести Интернешънъл“ остро разкритикува Германия заради това, че продължава да одобрява продажбата на оръжия на страни с „катастрофални резултати в областта на човешките права“ или замесени във въоръжени конфликти като Саудитска Арабия.

По време на своето изказване канцлерът коментира отново и наболялата тема с излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз. Меркел заяви, че Европа иска систематичен Brexit и в момента не се обсъждат други варианти за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още