fallback

ЕЦБ: Готови сме за обща схема за гарантиране на депозитите

Според Даниеле Нуи рисковете в банковия сектор на еврозоната вече са достатъчно ниски

13:28 | 31.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рисковете в банковия сектор на еврозоната вече са достатъчно намалени, за да може правителствата най-накрая да се договорят върху обща схема за гарантиране на депозити. Това заяви председателят на Единния надзорен механизъм към Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниеле Нуи.

Макар повечето правителства да са съгласни, че подобна схема е необходима, Германия най-вече имаше възражения. Според властите в Берлин банките първо трябва да въведат ред в балансите си, за да се гарантира това, че германските данъкоплатци няма да се налага да плащат за безотговорните разходи на другите членки на еврозоната.

„Въпросът е кога рисковете ще са достатъчно ниски“, заяви Нуи в Берлин, цитирана от Ройтерс. „По мое мнение ние намалихме рисковете достатъчно, за да започнем Европейската схема за гарантиране на депозитите. Сега е правилното време да я създадем“, каза тя и допълни, че трябва „да помислим за солидарност“.

В интервю за Investor.bg генерален секретар на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) Калин Анев Янсе заяви през миналата седмица, че Европейската схема за гарантиране на депозитите е важна стъпка за подсилването на банковата система, както и за доверието на европейските граждани, че парите им са на сигурно място и те винаги ще могат да си ги получат обратно, също така и по време на криза. Тогава той също посочи, че за да се стигне до нея първо банките трябва да се справят със своите „наследствени проблеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още