fallback

Берлин призова за световен алианс в подкрепа на пазарната икономика

Германският икономически министър Петер Алтмайер поиска и по-бързо прилагане на търговското споразумение между ЕС и САЩ

14:33 | 02.11.18 г. 19
Автор - снимка
Създател

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер в петък призова за формирането на световен алианс в подкрепа на пазарната икономика на фона на увеличаващия се протекционизъм по света.

„Нека да сформираме глобален алианс в подкрепа на пазарната икономика, от това се нуждае света, не от протекционизъм“, заяви Алтмайер по време на Азиатско-тихоокеанската конференция на германския бизнес в индонезийската столица Джакарта, цитиран от Ройтерс.

Германският министър също така призова за по-бързо прилагане на споразумението между Европейския съюз и САЩ, достигнато по-рано тази година за разрешаването на трансатлантическия търговски конфликт.

Алтмайер посочи още, че Германия ще подкрепи усилията за защитаване на основаващия се на свободната търговия световен ред чрез реформи в Световната търговска организация (СТО). По думите му СТО не е перфектна, но в момента няма „реална алтернатива“.

В понеделник САЩ изразиха разочарованието си, че Европейският съюз упорито продължава да обжалва в СТО американските мита за стоманата и алуминия и призоваха страните членки на блока да преразгледат внимателно всеобхватните си интереси.

Представителят на САЩ в СТО Денис Шей заяви на заседание на организацията, че по-нататъшни изслушвания по споровете за американските мита ще подкопаят жизнеността на СТО, сочи текст на изявлението му, видян от Ройтерс.

Европейският съюз и шест страни, сред които Китай, искат СТО да се произнесе по американските мита върху вноса на стомана и алуминий, а Вашингтон на свой ред настоява за мнението на организацията по контрамерките, въведени от някои държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още