fallback

Драги: Възможно е инфлацията да се ускори по-бавно от очакваното

Гуверньорът на ЕЦБ предупреди за засилваща се несигурност по отношение на перспективите

12:44 | 16.11.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още планира да свие стимулите си в края на годината, но инфлацията може да се ускори по-бавно в сравнение с по-ранните очаквания, каза гуверньорът на банката Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на еврозоната се забавя през последните месеци на фона на по-слабото търсене от Китай, по-високите лихви за кредитополучателите в долари по света и сътресенията на облигационните пазари в Италия, където новото правителство иска да увеличи разходите.

Драги „не вижда причина“ да очаква, че икономиката на еврозоната ще спре да се разширява и ще забави растежа на цените. Той обаче предупреди за засилваща се несигурност по отношение на перспективите.

„Ако компаниите започнат да стават все по-несигурни по отношение на перспективите пред растежа и инфлацията, натискът върху маржовете може да се окаже по-траен“, каза Драги на банкова конференция във Франкфурт.

„Това ще засегне скоростта, с която базисната инфлация се забързва, а оттам и посоката на инфлацията, която очакваме през следващите тримесечия“, добави той. „Несигурността около средносрочните перспективи се е засилила“.

ЕЦБ все още смята рисковете пред перспективите за растежа до голяма степен балансирани, допълни Драги. Банката все пак ще преоцени ситуацията през декември, когато излязат новите прогнози за растежа и инфлацията.

Централната банка планира да свие програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро в края на тази година и издаде насоки към инвеститорите, според които може да се очаква първо увеличение на лихвите от 2011 г. по някое време в края на следващата година.

Драги потвърди тези планове в изказването си, но предупреди, че ненавременно увеличение на разходите за кредитиране в еврозоната може да промени посоката на лихвените проценти, подсказвайки за вторични ефекти от САЩ или зараза от Италия като възможни причини.

„Ако финансовите или ликвидните условия се затегнат в неправилния момент или ако перспективите пред инфлацията се влошат, нашата реакция е добре дефинирана“, каза Драги. „Това от своя страна трябва да бъде отразено в корекция на очакваната посока на бъдещите лихвени проценти“.

Драги, който е италианец, не спомена Италия в речта си. Той обаче предупреди за риск от разширяване на спреда по доходността по държавните облигации – мярка за доверието на инвеститорите в публичните финанси на страната.

„Липсата на фискална консолидация в силно задлъжнелите страни увеличава тяхната уязвимост към шокове, независимо дали тези шокове се създават автономно, поставяйки под съмнение правилата на архитектурата (на еврозоната), или са привнесени чрез финансова зараза“, каза той.

„Засега разширяването на спреда е до голяма степен ограничено в първия случай, а заразата из страната е ограничена“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още